Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Verpelét

 

Alkotó közösségek, előadók, művészek

 

 

Jégvirág Hagyományőrző Egyesület

 

 

 

 

 

 

Nyugdíjas csoport

 

 

 

 

 

Veres Istvánné

0636/ 494-120

 

Tarnamenti Dalkör

Kórus

Molnár Istvánné

0636 /359- 624

 

Búzavirág Néptánccsoport

Néptánc csoport

Balogh Ágnes

 

Karate csoport

 

Berczédi Dénes

0620/ 4962 171

 

 

 

 

 

Civil szervezetek

 

 

 

Épített és természeti örökség

 

 

 

Kovácsműhely

 

 

 

 

 

 

 

 

Műemléképület

3354, Verpelét  

Kossuth út

A XVIII. Században épült, majd 1964-ben helyreállított zsúpfedeles ház deszka oromzatán kovácscégér díszlik. Belül nagyméretű kohó található.

 

Vár hegy ( Vulkáni kúp)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az országban egyedülálló módon épségben maradt vulkáni képződmény 60 méter magasra emelkedik ki környezetéből, térszínen látható átmérője kb. 300 méter. A kráterhez bejáró út vezet.

A csonkakúp közepén lévő kürtő anyagát 1934-ig intenzíven bányászták. A kürtő kitermelésével mesterségesen feltárt kráterszájhoz vezet a hegy keleti oldalának átvágásával kialakított út.

A vulkáni kúp keresztmetszete tanulmányozásra, oktatási célra igen alkalmas. A bevágás feltárja a kúp felső részének rétegvulkános szerkezetét, így tanulmányozható a vulkanológiai jelenség.

Szabadon látogatható!

 

Közművelődési intézmények

Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár

Asztalos Dezsőné

3351, Verpelét kastély út 8.

0630 / 559-087

0630 /559- 088

Email: psmuvhaz@freemail.hu

www.pskhkonyvtar.hu

 

 

Programok, rendezvények

 

 

 

Bor és nóta faluja

 

 

Verpelét régmúltra tekinthet vissza mind a nóta, mind a bor területén. A kettő szinte mindig elválaszthatatlan  egymástól  és  a kultúra  területén mindig  is  együtt  jelentkeznek. A hagyományápolás jegyében a településen is folyamatosan valósulnak meg saját rendezésű borversenyek, nótafesztiválok, ahol a rendezvénytámogatók, segítők között mindig olyan emberek álltak, akik saját szakterületükön már bizonyítottak, hírnevet szereztek maguknak. A velük való  közös  gondolkodásból  született meg  az  az  ötlet, hogy  egyesítsék Verpelét  község  két nemes értékét a bort és a nótát. A fő támogatók között ott szerepel Tarnai Kiss László nóta‐ és  táncdalénekes Verpelét szülöttje, aki a mai napig szívesen  látogat vissza és  lép  fel a rendezvényeken.

Bor-Rock fesztivál 
 

 

 

Verpeléten élő emberek: képviselők, a közművelődésben munkálkodók  célja, hogy minden korosztály találja meg a saját ízlésének megfelelő kultúrát. A fesztivál elsősorban a fiatalok‐nak szól, de helyenként a középkorosztály is megtalálja benne a maga szórakozási lehetőségét. Ezen a fesztiválon amatőr zenekarok mellett fellép mindig egy nevesebb együttes is, akik lelkes nézőközönséget toboroznak maguk mellé. 2007‐ben a legismertebb fellépők a P.Mobil és a Tankcsapda voltak, mindketten műfajuk meghatározó együttesei.  

Szüreti Napok 
 

 

 

 A csemegeszőlő  és  a bor messze  földön híres.  Színvonalas  esemény  a községben  a  Szüreti Napok  című  program  szeptemberben  borversennyel,  szüreti  felvonulással  és mulatsággal.. Lepényt,  kelt  tésztát,  pogácsát, sokféle süteményt, szőlőt, az előző évben díjat nyert borokat visznek a helybéliek a nevezetes eseményre.  

 

 

Monográfia

 

Dr.  Szecskó Károly

1998