Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGERSZALÓK

www.egerszalok.hu

 

 

Alkotó közösségek, előadók, művészek

Rozmaring Hagyományőrző Együttes Népdal kórus

 Juhász Józsefné

 

 

Borvirág Férfikórus

Bor és katonadalok

Gelsei Sándor

Képzőművész

 

Információ 3394 Egerszalók, Ifjúság u. 51.
Mobil: (+36) 20-483-9935
E-mail: gelsei.sandor@gmail.com

Művészettel kapcsolatos végzettsége rajztanár, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben magas szinten foglalkozik festett népi bútorokkal, melyekkel elnyerte a népi iparművész címet.

Mind a festett olajképek, mind a festett bútorok főként magyar megrendelőknek készültek, de megtalálhatók külföldön is (Finnország, Ausztria, Németország, Olaszország). A festett táblaképek döntően olajjal, lazúros technikával készültek, zömmel farostlemez alapra. Kedvelt témák: a víz, az erdő, az évszakok, a lakóhelyre jellemző dombos, hegyes

 

Civil szervezetek

 

  • Egerszalókért Alapítvány
  • Egerszalóki Sport
  • Egerszalóki Vadász Társaság tel.: 30/2487547 Vadászat, vad ételek, túrák…
  • Szalókiak Baráti Köre Közhasznú Kulturális Egyesület; nyári táborok, kézműves foglalkozások : 20/9414127
  • Egerszalóki Turizmus Egyesület: 70/3891000
  • Vagyonvédelmi Egyesület: 36/474-352
  • A Szalókiak Baráti Köre Közhasznú kulturális Egyesület

 

Hagyományőrző Nyugdíjasklub

36/474-424

Program lehetőségek (pl: népi lakodalmas játék, fellépések)

 

Múzsák Kertje Kulturális Egyesület:

20 9725740

Gyermek előadások, operett slágerek, szórakoztató műsorok hivatásos színészekkel

 

Egerszalóki Vadász Társaság

30/2487547

Szalókiak Baráti Köre Közhasznú Kulturális Egyesület

20/9414127

Nyári táborok, kézműves foglalkozások

Egerszalóki Turizmus Egyesület

70/3891000

 

Vagyonvédelmi Egyesület

36/474-352

 

Épített és természeti örökségek

 

Barlanglakások

 

A Sáfrány utca összefüggő barlangházai a helyi önkormányzat tulajdonában vannak, helyi védelem alatt állnak. A barlanglakásokban kialakított skanzen a helytörténet építészeti emlékeként kínálja izgalmas közösségi színtereit a kulturális, szellemi gyökerek, folklór hagyományok számbavételével. A barlanglakás-komplexum népi bemutató helyiségeknek, kézműves műhelyeknek, népi kézművességet oktató termeknek, borbemutató teremnek, kis szabadtéri színpadnak és egy tájháznak biztosít teret.
A Tarna völgyétől  Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező tufakő könnyen vágható, jól faragható.  Természetes állapotában jó vízzáró. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. A 19. sz. közepén 33 barlanglakás volt található Egerszalókon. Némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának

Hőforrás

 

A falu igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A 410 m mélyről feltörő víz 65-68 °C-os, a kút vízhozama 2350 liter/perc. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz, melynek a metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére.

A gyógyvíz közepes oldott anyag tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, kemény, fluoridos, kénes termálvíz, melynek jelentős a szabad szénsav és metakovasav tartalma. A víz 30 nyomelemet tartalmaz - 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatású - (F, Si, P, Cr, Mn,Fe, Cz, Zn, Sn, Mo.I,Al, ScTi,As,Ge,Rb, W, B, Ga,Br,Sr, Z, Yr,Nb, Sb, Cs, Ba, Pb).

Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-20 000 éves. A kút: az első kutat 1961-ben kőolaj és földgáz után kutatva fúrták. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak. 1969-ben épült az első 6 m átmérőjű medence. A második kutat 1987-ben fúrták, amelyből 426 méter mélységéből 68 termálvíz tört föl. A kutak az Egerszalóki Gyógyforrást Üzemeltető Kft fennhatósága alatt működnek.

A domboldalon lefolyó víz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, ami Európában egyedülálló. A sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni.

 

 

Egerszalóki tó

 

Laskó-patakon duzzasztott Egerszalóki-tó az egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize. A műszaki átadás 1981. december 15-én történt. A meder feltöltése 1982 őszére fejeződött be.

Az üzemi vízszint 162 m, a vízfelület 121 ha. Az általános vízmélysége 2,3 m, a legnagyobb vízmélysége 7,7m

HORGÁSZAT:

Kezelő: Heves Megyei HE-k Szövetsége Cím: 3300 Eger, Deák F. u. 64. Tel.: (36)/313-689

Víztípus: víztározó

Terület: 120 ha

Fenékviszonyok: változó, iszapos

Akadók: változó

Növényzet: kissé köves gyep, bokrok

Halak: ponty, amur, süllő, keszeg (dévér), ezüstkárász, csuka, harcsa, törpeharcsa, domolykó, balin

Telepítések: időszakonként - utolsó: 2010. április 9.

 

Jegyváltás: Egerszalóki Thermál Panzióban (éjjel-nappal)

AZ EGERSZALÓKI TÁROZÓ HÁZIRENDJE , jegyárak és további információk a www.egerszalokihorgaszto.hu honlapon

Sétaút

Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében 2007-ben megvalósult sétaút Egerszalók természeti kincsei mellett vezeti végig a látogatót. Az ösvény bemutatja az Európában egyedülálló sódombot, melynek területe a korábbi mintegy 1200 négyzetméterről 3000 négyzetméterre bővült a fejlesztésnek köszönhetően és a régióra jellemző különleges riolittufa képződményeket, a kaptárköveket is. A turisztikai látványosság mellett a bemutató ösvény hozzájárul ezen természeti értékek megőrzéséhez. A mintegy 2,9 kilométeres séta a mozgás és a kikapcsolódás örömét, valamint a völgy – és a sódomb - egyedülállóan egészséges klímáját nyújtja a gyógyulni vágyóknak.

 

 

Római katolikus templom

 

Egerszalók a XVIII. századtól kezdve a gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás meggyógyulásának a híre indította el. A faluban már a középkorban is volt templom, a ma is látható barokk templom Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint épült 1738-ban. Legnagyobb benső értékei a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból. A plébánia épülete szintén barokk stílusban épült 1831 és 1834 között. XIII. Klemen pápa örök időkre engedélyezett három búcsút Egerszalóknak:  
Gyümölcsoltó Boldogasszony - március 25., Kármelhegyi Boldogasszony - július 16., Kisboldogasszony - szeptembe A Szentmisék rendje:

Péntek - Szombat: nyáron: 18 óra / télen 17 óra
Vasárnap: 11.15.

Ettől eltérő időpontban a templom csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Római katolikus plébánia

Cím:3394Egerszalók
Kossuth u. 63. Telefon: 36/474-041

 

 

 

 

 

 

 

 

Közművelődési intézmények

 

Egerszalóki Faluház

Gyüre Mariann

0636 /574-042

3394, Egerszalók, Kossuth út 17.