Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egri kistérség Közkincs Kerekasztala ezúttal Kerecsenden találkozhatott, és a szakmai megbeszélésen túl itt is lehetőségünk volt felfedezni jónéhány csodálatos "közkincset".

Kerecsend Kincsei

 

( Élmény ) Beszámoló

 

 

2010. március 19.én Kerecsenden találkozott az egri kistérség Közkincs Kerekasztal társaság. A délelőtt folyamán megismerkedhettünk Kerecsend „ rejtőzködő értékeivel” és ezúttal is szembesültünk azzal, hogy bizony közvetlen szomszédságunkban lévő településeinket, csak felszínesen ismerjük.

Zegzug járásunk nem titkolt szándéka, hogy a soron következő vendéglátó település megmutathassa azon látnivalóit, amelyek különböző okok miatt annyira nem ismertek, viszont szélesebb körben történő bemutatása,  vonzó célponttá tehet egy-egy települést.

Térségünkben folyamatosan növekszik azon települések száma, ahol a látnivalóknak, vagy a jól szervezett, színvonalas rendezvényeknek köszönhetően országos ismertségre tettek szert, és a vendégek által szívesen látogatott helyszínekké válhattak.

Több település azonban egyenlőre különböző tényezők miatt ( gazdasági nehézségek, humánerőforrás hiány, helyi összefogás hiánya) nem tudja  megmutatni a nagyvilágnak  meglévő értékeit, illetve az említett okok miatt újakat sem tud életre hívni.

Nekünk közművelődési szakembereknek, illetve a kultúra bármely területén tevékenykedő személyeknek a felelősségünk abban meghatározó, hogy mi vajon mennyire ismerjük lakóhelyünk, illetve a környező települések „kincseit.”  Ide sorolhatjuk a természeti és épített örökségeket, helyi kézműveseket, iparművészeket, kulturális vállalkozásokat stb. 

Egy-egy találkozó alkalmával lehetőségünk nyílik olyan személyes találkozásokra is, amelyek későbbi szakmai munkákat megkönnyítheti, településünk  rendezvényeit, kulturális életét tudjuk gazdagabbá tenni vele.

 

Kerecsenden Forgácsné Román Rita könyvtáros- művelődésszervező volt nagyon kedves házigazdánk, az ő segítségével ismerkedtünk Kerecsend  kincseivel.

Először a „ Hagyományok házába” vitt utunk, ahol  meglepően gazdag  gyűjteménnyel találkozhattunk, mindez Ercsényi Károly gyűjtőszenvedélyének köszönhetően.

Az épületben kialakításra került a tisztaszoba, és konyha, a faluban összegyűjtött bútorok, használati tárgyak találhatók, eredeti elrendezésben. A  hátsó szobában a község történetével összefüggő fényképek, apróbb   tárgyak, írásos emlékek láthatók.

A fészerben a kenderfeldolgozással ismerkedhettünk meg, a  nyári konyhában és a

kamrában a múlt mindennapi eszközei láthatók.

A kültéri kiállító helyiségben  tekinthető meg az egykori „Elemi Népiskola” tantermének hű mása. Láthatunk itt a korabeli tanításhoz szükséges tárgyakat, a betűvetés kellékeit. A gyűjtemény olyan hitelesen mutatja be a látogató számára az egykori iskolát, mintha időutazás során a századforduló végén járna Kerecsenden.

 

Utunk a Hagyományok házából a Malomkert Vendégházba vitt, ahol a háziasszony  Lepres  Gabriella mutatta meg a nemrég felújított épületet. Hajdan malomként szolgált ez a gyönyörű épület,később faforgácsoló üzemet működtetek benne, majd a végső pusztulás előtt egy vállalkozó kedvű fiatal pár vette meg, és újította fel megtartva jellegzetes formáit, struktúráját. Belépve egy középkori fogadóban találtuk magunkat, mindez megfűszerezve egy belső kúttal, és egyedi hangulattal. Az épület háromszintes,  ahol nagyobb rendezvények szervezésére, csapatépítő tréningekre, de akár táncpróbák, közösségi foglalkozások lebonyolítására is lehetőség lesz itt a jövőben. Az épületben domináns elemek a tégla és a fa, amely bensőséges, meleg, barátságos  egységet alkotnak.

A tulajdonosok vállalkozó kedvének köszönhetően egy ifjúsági szálláshelyet is létrehoztak a vendégház mellett, ahova osztályokat, erdei iskolás csoportokat várnak. A jövőben tervbe van véve egy kalandpark létrehozása is, ezen a területen.

 

 

Az utunk a Malomkert vendégházból a Sólyom- tanyára vitt, amely helyszín szintén a  település központjában található a Malomkerttel együtt.

A Sólyom-tanyán magyaros viseletbe öltözve várt a házigazda és kedves felesége, egy pohárka finom törköly pálinkával. A házigazdák körbevezettek a tanyán, megnézhettük a jószágokat, ( rackajuhok, ló, ) majd  pedig egy hangulatos borkóstoláson vehettünk részt.

A Sólyom tanya is családi vállalkozásban működik, ahol azonban a borkóstoláson túl egész évben izgalmas, és érdekes rendezvények várják  az ide látogatókat. Lovaglás, íjászat, kézműves foglalkozások tarkítják az éves programot. A finom borok mellett az ügyes kezű háziasszony csodaszép textilbabáit, és egyéb kézműves termékeit is megcsodálhattuk.

A tanyának  családias, igazi falusias hangulata van, ahová bármikor jó betérni.

 

Nagyszerű volt kerecsendi sétánk alatt ennyi értékmentő, és értékteremtő emberrel találkozni, akik tevékenységükkel, településük fejlődésének előmozdítói lehetnek.

Bízom benne, hogy a további  Zeg-Zug járásaink alkalmával az egri kistérség még több értékeit fedezhetjük fel közösen, és a most  elindított intenzívebb kommunikáció, információ áramoltatás, a jövőben  megteremtheti a kölcsönös segítségnyújtás, közös rendezvények, fejlesztések lehetőségeinek alapjait.

 

 

A délután folyamán a  soron következő programok, nagyrendezvényeket tekintettük át, és beszéltük meg. ( Kerecsendi Tavaszköszöntő Kulturális Fesztivál,Vőfélytalálkozó, Szalóki Húsvét).

Elkészült az egri kistérségi rendezvénynaptár leporelló formában is, amelyek minden településre kiküldésre kerülnek.

Legközelebbi találkozónkat május közepére tervezzük, amikor is szeretnénk a nyári, és őszi rendezvényekről egy megbeszélést tartani, további közös programokon ötletelni, illetve egy szakmai fórumot tartani a kistérség közművelődési, kulturális helyzetéről, az egri kistérség összes településének bevonásával.

 

 

                                                 

 

KERECSEND KINCSEI:

 

Hagyományok Háza

0636/ 550-320

Nyitva tartás: kedd, csütörtök 8.00  - 12.00,illetve ettől eltérően előzetes telefonegyeztetés alapján

 

Sólyom- Tanya                                                                      

3396, Kerecsend ,

Demjéni út 10- 12

Telefon: 0630 / 955-24-82

06/30-239-63-80

E-mail: zefi99bt@t-online.hu

www.solyomtanya.hu

 

Malomkert Vendégház

 

Lepres Gabriella

0620 665-8355

3396, kerecsend, Jókai utca 9.

E-mail: lepres.gabi@gmail.com